Gebitsprotheses

Een uitneembare gebitsprothese, ofwel een kunstgebit, is één van de meest gebruikte oplossingen bij verlies van een aantal tanden of kiezen. Tandartsenpraktijk Waspik adviseert u graag welke prothese het beste bij u van toepassing is.

Diverse gebitsprotheses

Wanneer al uw tanden en kiezen er niet meer zijn, is een volledige prothese geschikt. Ontbreken er slechts een paar tanden, dan is een partiële prothese een logische keuze. U kunt dan ook kiezen voor een vaste, frameprothese. Deze blijft keurig op zijn plaats via klammers of precisiesloten. Daarbij maakt de frameprothese gebruik van de natuurlijke tandelementen die er nog wel zijn. Onze tandartsen van Tandartsenpraktijk Waspik kunnen u alles vertellen over het materiaal en de mogelijkheden m.b.t. het kunstgebit. Neem de tijd om daar goed over na te denken. Het gaat immers om uw mond.

Wordt mijn gebitsprothese vergoed?

Veel mensen denken ten onrechte dat een kunstgebit in het nieuwe zorgstelsel niet meer wordt vergoed. Niets is minder waar. De basisverzekering vergoedt 75 procent van de kosten. Een aanvullende verzekering kan de overige 25 procent gedeeltelijk of volledig vergoeden.

Na 5 jaar heeft u recht op een nieuw prothese. Bij ernstige klachten wordt een nieuw kunstgebit ook binnen de vastgestelde 5 jaar vergoed.

Dit vergoedt uw zorgverzekeraar. Bij ernstige klachten vergoedt de verzekeraar binnen vijf jaar een nieuwe gebitsprothese.

Wanneer wordt een kunstgebit vervangen?

Vervanging van een kunstgebit is om de zeven jaar is nodig. Monden veranderen door de jaren. Kaken kunnen bijvoorbeeld slinken, waardoor een gebitsprothese steeds minder goed past. Veel mensen hebben het zelf niet in de gaten als hun gebitsprothese daardoor niet meer goed functioneert. Ga daarom regelmatig op controle bij uw eigen tandarts. Die kent de geschiedenis van uw mondsituatie. Dat is wel zo vertrouwd.

Tandkleur van uw prothese

Misschien stuurt de tandarts u langs het tandtechnisch laboratorium om bijvoorbeeld de tandkleur van de prothese te bepalen die het beste bij uw gebit past. In onze tandartsenpraktijk Waspik beschikken wij over een KPT tandtechnicus (Klinisch Prothese Technicus). Een KPT tandtechnicus is zeer gespecialiseerd in (volledige) gebitprotheses. Dat is makkelijk voor onze patiënten en het bevordert de samenwerking en communicatie tussen de patiënt, tandarts en KPT tandtechnicus.