Implantologie

In onze tandartsenpraktijk in Waspik voert tandarts-implantoloog Lodewijk van Zwol (nvoi) de implantologische behandelingen uit. Door al honderden behandelingen op het gebied van implantologie uitgevoerd te hebben, is Lodewijk van Zwol een echte expert op dit gebied. U kunt dan ook heel gemakkelijk met al uw problemen bij hem terecht.

Implantologie in de praktijk

Ruim vijfendertig jaar geleden zijn tandheelkundige implantaten voor het eerst toegepast. Een implantaat wordt gebruikt voor de behandeling van patiënten die één of meer tanden missen of tandeloos zijn. Een implantaat vormt vaak de basis van een kroon of brug. Tegenwoordig worden implantaten steeds vaker gebruikt om houvast te bieden aan een uitneembaar klikgebit. Tandarts-implantoloog Lodewijk van Zwol helpt u in Waspik graag met implantologie. Door aandacht te schenken aan uw persoonlijke wensen komt onze tandarts-implantoloog samen met u tot de beste oplossing.

Wat is een implantaat?

U kunt het implantaat zien als een soort kunstwortel, die in de kaak wordt geplaatst. De meeste implantaten hebben de vorm van een cilinder of een schroef van titanium. Dit is een materiaal dat het lichaam goed accepteert en zelden allergische reacties geeft. U hoeft zich dus nauwelijks zorgen te maken over mogelijk implicaties die op kunnen treden. Implantaten zijn er in diverse lengtes en doorsneden. Welk type voor u het meest geschikt is, bepaalt de behandelaar op basis van de vorm van uw kaak en de te maken kroon of prothese. Dit gebeurt vaak in overleg met de tandtechnicus die de kroon of prothese maakt. Door alles perfect op elkaar te laten aansluiten, zorgen wij ervoor dat u na uw behandeling volledig tevreden bent met uw nieuwe gebit.

Is een implantaat de juiste oplossing voor u?

Na een ongeval, ontstekingen of bij een gedeeltelijk of volledig loszittend kunstgebit kan een implantaat de ideale oplossing zijn. Veel van onze patiënten beamen dit en zouden nooit meer iets anders willen. Samen met uw behandelaar kunt u de mogelijkheden bespreken. Uw kaakbot moet wel breed en hoog genoeg zijn voor een implantaat. Uw behandelaar kan dit voor u nagaan, onder andere door het maken van röntgenfoto’s. Ook als er onvoldoende bot aanwezig is, kan de implantoloog in sommige gevallen toch implantaten plaatsen. Hij kan namelijk extra kunstbot aanbrengen, soms in een aparte operatie. Op deze manier wordt het ook in moeilijkere situaties mogelijk om implantologie toe te passen. Implantaten kunnen ook nodig zijn om houvast te bieden aan een kunstgebit. Bijvoorbeeld wanneer uw eigen tanden en kiezen inclusief de wortel er niet meer zijn. Daardoor kan een kunstgebit los gaan zitten. Wat voor u de juiste oplossing is, bekijken we bij het eerste bezoek aan onze tandartsenpraktijk in Waspik

Hoe verloopt de implantologie behandeling?

De behandeling wordt altijd onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. Soms krijgt u één uur voor de ingreep al medicijnen. Bijvoorbeeld een spoelmiddel, pijnstilling of antibiotica. Dit is vaak om de pijn te verzachten of om uw mond te zuiveren van bacteriën. De tandarts-implantoloog maakt van te voren ook een opening in het tandvlees, zodat hij goed bij het bot kan. Vaak wordt het bot eerst glad gemaakt. Daarna bepaalt de implantoloog de plaats waar het implantaat komt. Met diverse minuscule boortjes maakt hij ruimte in het bot, om vervolgens het implantaat in het bot te schroeven en de wond te hechten. Voor de behandeling krijgt u een recept voor spoelmiddel en pijnstilling mee naar huis, zodat u deze na de behandeling kunt gebruiken. Na afloop is een afdekschroef van het implantaat meestal direct zichtbaar in uw mond, maar soms zijn de afdekschroeven van het implantaat volledig door tandvlees bedekt. In dat geval kan een tweede ingreep nodig zijn om de afdekschroeven van het implantaat zichtbaar te maken. Dit is afhankelijk van het soort implantaat en zijn locatie. Deze behandeling is geheel pijnloos. Na de eerste implantologie behandeling hoeft u zich dus geen zorgen meer te maken over eventuele klachten.

Hoe verloopt de genezing?

De eerste dagen kan het wondgebied opzwellen. Om de zwelling zo klein mogelijk te houden, is het belangrijk dat u in de eerste uren na de behandeling uw kaak goed koelt. U kunt ook napijn krijgen. Hiervoor gebruikt u de pijnstiller die de implantoloog u voorgeschreven heeft. Dit gaat de pijn na de behandeling zo goed als zeker helemaal tegen. Het is belangrijk dat u uw mond en ook het wondgebied goed schoon houdt met spoelmiddel. Dit moet u doen om eventuele infecties of ontstekingen na de implantologie behandeling te voorkomen. U kunt na drie dagen gewoon uw tanden poetsen zoals u gewend bent, waarbij u een beetje voorzichtig moet zijn bij de wond. Had u al een gebitsprothese? Dan kunt u deze direct na de behandeling weer indoen (met een kleine aanpassing), zodat u niet zonder tanden en kiezen naar huis hoeft. In de 3-6 maanden na de behandeling groeit het implantaat vanzelf vast in uw kaak. Dit is onder andere afhankelijk van de kwaliteit van het bot. Uw behandelaar bepaalt hoe lang deze periode is. Daarna kan hij op de implantaten kronen, een brug of prothese vastzetten. Een gebitsprothese plaatst de implantoloog op een steg, bovenop het implantaat.

Wat zijn de voordelen van implantaten?

  • U kunt weer zorgeloos spontaan praten en lachen. 
  • De nieuwe tanden zijn stevig op de implantaten bevestigd.
  • Eten gaat weer zonder problemen.
  • Dit is een veilige, betrouwbare en voorspelbare behandelmethode.
  • Het is niet langer nodig om gezonde gebitselementen af te slijpen.
  • Waar implantaten zijn aangebracht, slinkt bot nauwelijks meer.
  • Bij kronen en bruggen krijgt u een esthetisch fraai resultaat.
  • Vaste tanden geven meer zelfvertrouwen.

Is er voldoende bot van goede kwaliteit aanwezig?

Dan zijn implantaten, met name in de onderkaak, in meer dan 95 procent van de gevallen een succes. Wanneer er onvoldoende bot is en er daarom bot aangebracht moet worden, ligt het succespercentage lager. In dat geval verwijzen wij u door naar de kaakchirurg. De kaakchirurg kan ervoor zorgen dat implantologie in dit geval wel een succes wordt. Indien u implantaten krijgt t.b.v. een prothese (kunstgebit), vragen wij een machtiging aan bij uw zorgverzekeraar. In het geval van een prothese op twee implantaten komen daardoor de kosten voor u neer op ongeveer 250 euro. Onze implantoloog volgt geregeld extra (nascholings)cursussen. Daardoor blijft hij in staat om u de perfecte zorg en kwaliteit te bieden. Bij de eerste afspraak kunt u al uw vragen stellen en krijgt u duidelijke informatie mee over de premedicatie, behandeling en nazorg. Zo kunt u goed voorbereid naar huis om u voor te bereiden op uw eerste behandeling.

Interesse in implantologie?

Lijkt implantologie u de perfecte oplossing voor uw gebit? Onze Tandarts-implantoloog staat altijd voor u klaar om u te voorzien van het nodige advies. Neem nu nog contact op voor een afspraak en wie weet geniet u binnen no-time van uw nieuwe gebit.